BackBackMenuCloseChiudiPlusPlusSearchUluleUluleUluleChatFacebookInstagramLinkedInTwitterYouTubefacebooktwitterB Corporation

Belgian Blue

Belgische Blauwe/ Bleu Belge - een kortfilm/documentaire door Yasmine Versteele

A proposito del progetto

Categorie: short film/ documentaire

Een koe, een kalf. Nutsdieren binnen een gigantische industrie of wezens met gevoelens en rechten? Een andere blik op de veeteelt en een verhaal over het lot van koeien, verteld door de dieren zelf. 

Promotoren: Luckas Vander Taelen & Ellen Vermeulen 

Pitch

We bevinden ons op een veeboerderij in Vlaanderen. Niet de mensen op de boerderij, maar de dieren zijn de hoofdpersonages. Tijdens een observatieperiode ontdekken we hun identiteit, net zo vanzelfsprekend als bij een hond of kat - ontleden we hun gedrag en communicatie. De documentaire onderzoekt of onze blik op dieren en hun rechten verandert wanneer we hen onze volle aandacht gunnen en verder kijken dan hun economische nut. 

Motivatie

Ik zie dieren niet als generieke dingen, maar als unieke individuen. Onze dubbelzinnige houding tegenover dieren maakt van sommige dieren deel van het gezin en andere van de maaltijd. Kunnen we deze inconsistentie doorbreken wanneer we deze dieren leren (her)kennen? 

De industrialisering van dierlijke productie heeft een grote impact op hoe wij ons verhouden tegenover dieren en de natuur, onze aarde. Wanneer het eten van dieren en dierlijke producten geen noodzaak is binnen een samenleving dan wordt het een keuze. Met deze film wil ik deze keuze heropenen. De opzet is om opnieuw een connectie te creëren tussen mens en dier. 

Stijl

De stijl ligt in de lijn van slow cinema, voornamelijk gebruikmakend van long takes. Een traag tempo waarbij het leven van de dieren op de boerderij observerend wordt gebracht. Een statische cameravoering benadrukt de industriële context. Steeds meer proberen we via beeld en geluid dichterbij te komen. Hun innerlijke beleving te ontdekken en weer te geven hoe ze onderling communiceren en zich gedragen in bepaalde situaties. We spelen met de afstand tussen dier en camera. 

Moodboard

Bovines - Emmanuel Gras 
Au Hazard Balthazar - Robert Bresson
Dreambox - Jeroen Van Der Stock
Samuel in the Clouds - Pieter Van Eecke
 

Team

Deze film kan ik natuurlijk niet alleen maken. Ik word bijgestaan door een fantastisch team van gemotiveerde creativelingen die samen met mij toewerken naar het eindresultaat!

Cinematography - Johannes Broux
Editing - Judith Granville
Sound - Alice Van Biesen 

A cosa serviranno i fondi ?

Budget

Als student ben ik zelf verantwoordelijk voor de financiering van dit project. Aangezien de kosten van een filmproductie snel kunnen oplopen probeer ik via verschillende wegen het budget bijeen te krijgen. 

De grootste kosten zijn:
- transport
- materiaal
- postproductie; colorgrading, muziek
- graphic design
- catering op set
- ...

A proposito del progettista

Na mijn middelbare school startte ik met een studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Gent. Vier jaar later, in 2015 behaalde ik mijn master Film- & Televisiestudies. De opleiding bleef voor mij echter nogal theoretisch en academisch, ik miste een creatieve uitlaat. De drang om verhalen te vertellen was er nog steeds. Van jongs af aan wil ik namelijk al regisseur worden. In 2015 begon ik dan ook aan een tweede opleiding; filmregie aan het RITCS, School of Arts te Brussel. Binnen de opleiding ontdek ik mijn liefde voor documentaire. Met deze documentaire kan ik mijn passie voor film en liefde voor dieren combineren. 

Je kan het project volgen via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/belgianblueshortfilm/

Share Seguici